Biografie

Wereldkampioen

Erben leerde op 4-jarige leeftijd schaatsen op de natuurijsbaan in Dalfsen. Zijn vader was, naast boer, penningmeester van de ijsclub. Niet gehinderd door bijzonder veel talent, maar in het bezit van een enorme dosis doorzettingsvermogen haalde hij op 17-jarige leeftijd de gewestelijke selectie. “Dit is het mooiste dat me ooit zal overkomen”, dacht hij bescheiden. Vijftien jaar later was hij tweevoudig wereldkampioen sprint, meervoudig wereldkampioen op de 1000 meter, 1500 meter en ploegenachtervolging.

Olympische spelen

Na een val als gevolg van een ongelukkige aanvaring met een Noorse schaatser tijdens de Olympische Spelen van Nagano in 1998, restte Erben niets anders dan de rondetijden-bordjes vast te houden voor andere schaatsers. In 2002 wist hij zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Salt Lake City waar hij 5e werd op de 1000 meter. In 2006 haalde hij brons op de 1000 meter en de ploegenachtervolging in Turijn. De Olympische Spelen van 2010 in Vancouver beleefde hij als bevlogen radioverslaggever voor de NOS.

Erben is tweevoudig wereldkampioen sprint

Media

Na zijn actieve schaatscarrière werd Erben door de NOS gevraagd om als radioverslaggever mee te reizen naar de Olympische Spelen van 2010 in Vancouver. Daar werd Erben aangestoken door het verslaggevers-virus.
Veel sportliefhebbers kozen ervoor om de Spelen te bekijken met het radioverslag op de achtergrond.

Inmiddels is Erben een vast gezicht en een vaste stem bij NOS Studio Sport rondom schaatswedstrijden. Daarnaast is hij elke maandagmiddag als sportdeskundige te horen bij De Nieuws BV op NPO Radio 1. Regelmatig treedt hij op als Tafelheer bij De Wereld Draait Door. Daarnaast is Erben columnist bij het Algemeen Dagblad.

Erben is ook